Baltık Ülkeleri de Schengen Uygulamasına Geçti - Litvanya, Estonya, Letonya vize sistemi değişti,

AB'ye son olarak üye olan 9 ülkenin havaalanlarında da Schengen serbest dolaşım alanı uygulaması resmen başladı.Schengen serbest dolaşım alanı, 21 Aralık 2007'de 9 yeni ülkenin katılımıyla genişletilmiş, ancak anlaşma sadece kara ve deniz sınırlarında uygulanmaya başlamıştı.

AB'ye son olarak üye olan Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin havaalanlarında da dün gece yarısından itibaren bu uygulamaya başlandı.

İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar, bu vizeyle tüm serbest dolaşım alanına girebiliyor.AB'ye yeni üye olan 9 ülkede Schengen uygulamasına havaalanlarında da başlanması, Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da törenlerle kutlandı.

Lüksemburg'un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde belirlenen serbest dolaşım alanında, bu 9 ülkenin AB'ye katılımından önce Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç, Portekiz ve İzlanda bulunuyordu.
kaynak: Hurriyet